Arvojana

Arvojana on toiminnallinen harjoitus, jossa oppilaat asettuvat janalle sen mukaan, kuinka kestävinä itsensä ja oman toimintansa näkevät.

Harjoituksessa opettaja esittää väitteitä, esimerkiksi ”Kierrätän jätteet aina, kun se on mahdollista.”, ja oppijat asettuvat janalle sen mukaan, kuinka oman toimintansa näkevät suhteessa väitteeseen. Janan toinen pää on ”Olen samaa mieltä.” ja toinen pää ”Olen eri mieltä.” Keskellä janaa on ”en osaa sanoa” -alue.

Väitteet voivat olla esimerkin mukaisia toimintaan liittyviä kysymyksiä tai puhtaasti arvokysymyksiä, joita nuorten ei tosiasiassa tarvitse päättää arkielämässään. Jälkimmäisestä esimerkkinä on ”Vastustan ydinvoiman rakentamista.” 

Kun oppilaat ovat asettuneet janalle omien arvojensa mukaan, heitä pyydetään perustelemaan paikkansa janalla. Tämä voidaan toteuttaa kysymällä muutamalta oppilaalta erikseen. Perustelun kuultuaan oppilaat voivat myös muuttaa sijaintiaan janalla, jos vakuuttuvat kuulemistaan perusteluista.

Arvojanaa voidaan käyttää opetuksen eri vaiheissa. Voi olla kiinnostavaa opettajalle seurata muutoksia oppilaiden ajattelussa ja pyytää heitä asettumaan arvojanalle opetuksen eri vaiheissa.

Täältä esimerkki ja pohja arvojanan käyttöön. Esimerkki on suunniteltu nuoremmille oppilaille (alakoulu), mutta sitä voi vapaasti eriyttää ylöspäin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s